Tervetuloa kokeilemaan uutuutta!
– Tätä et saa mistään muualta!



Jos etsit erikoisia raaka-aineita kokkailuusi, olet oikeassa paikassa. Kotimaista, kuivattua maa-artisokkarouhetta et saa mistään muualta.

Kuivattu maa-artisokka on snäcksi.
Pistä vaikka jugurtin, salaatin tai puuron sekaan. Ota vaellukselle tai napostele siltään.

Mutta kyllä siitä kokatakin voi. Todistetusti ainakin sosekeitto ja uunivuokat onnistuu.
Maa-artisokan elegantti pähkinäinen maku on kuivauksessa vain voimistunut.

Asiakkaamme - eli ihan normaalit kuluttajat - ovat keksineet kuivatulle maa-artisokalle monia käyttötapoja (joita emme itse edes osanneet ajatella):

”Siis kokeilin lähes kaikkeen. Parasta tuli sosekeiton osana. Kalakastikkeena, lisänä juusto...siis valkokastike, joskus lisäilin myös sinihome juustoa joukkoon. Pannukakkuihin, tosin ensimmäinen yritys oli liian paksua ja jäi kypsymättä kunnolla. Makaronilaatikosssa .. siis oikeastaan kaikessa. Kannattaa ainakin ensin kokeilla kuinka se käyttäytyy keitettäessä, niin ei tule liian paksua. Minusta se sopi ehkä kaikkein eniten juuri sellaisten ruokien lisänä, missä käytetään maitoa, tai kauramaitoa..." - Tuula

"Kuivattuja on naposteltu sellaisenaan. Lapsenlapsetkin pitivät! Niitä on myös murennettu ns iltarahkaan sekä lihamurekkeeseen. Pikantti lisämaku!”" - Esko

”Me käytettiin keiton ja salaatin päällä ja maisteltiin sellaisenaan. Oli hyvää, aidosti maistuvaa!" - Nora

"Meidän lähipiirissä lastuja syötiin sellaisenaan ja sosekeitto pussin ohjeen mukaan toimi hyvin! Maku vaati osalta alkuun totuttelua, mutta tutustumisen jälkeen lastuista pääasiassa tykättiin. Myös työpaikan taukotilasta lastut hävisivät melko nopeasti ja palaute oli positiivista ja tuotteen terveysvaikutuksia korostettiin." - Saana



Eräs tuttavani kysyi, että "Miksi maa-artisokka on pitänyt mennä kuivaamaan?". Kysymys on reilu, sillä maa-artisokka on tuoreenakin herkullisen makuinen.

Mutta tuoreen maa-artisokan säilyvyys on heikohko: maa-artisokka alkaa kuivumaan muutamassa viikossa. On se sitten jääkaapissa tai kaupan hyllyllä. Kuivattu maa-artisokka puolestaan pysyy kunnossa pari vuotta!

Lisäksi - kenties vielä tärkeämpi asia - on kuivatun maa-artisokan helppokäyttöisyys. Sitä voi käyttää kuivakaapista vähän kerrallaan. Pienikin määrä antaa hyvää makua ja sisältää päiväannoksen ravintokuitua.

Itse asiassa tästä päästäänkin puhumaan maa-artisokan…


Terveyshyödyistä



Terveyshyötyjen avaaminen edellyttää pikkuisen kemian & ravintotieteen avaamista...

Maa-artisokasta 18% on inuliinia. Inuliini on pitkäketjuinen hiilihydraatti (fruktaani), joka pilkkoutuu ja imeytyy vasta ihmisen suolistossa. Imeytymättömyytensä takia inuliinin lasketaan olevan ravintokuitu.

Inuliini toimii suoliston "hyvien" bakteerien ruokana. Kuten tekee mm. pavut ja pähkinät.  
Kun hyvät bakteerit saavat ruokaa, ne yleistyvät ja ylläpitävät terveyttä. 

Tiesitkö, että ihmisessä asuu lukumääräisesti enemmän bakteereja kuin mitä ihmisen omia soluja on?
Ja tiesitkö, että suoliston bakteeristo painaa yhtä paljon kuin aivot?

Muun muassa näiden seikkojen takia suoliston bakteerikannalla on suuri vaikutus koko kehon toimintaan ja terveyteen.
Tiede ei vielä tiedä kaikkea, mutta suolistobakteereilla on todettu yhteys moniin sairauksiin sydän- ja verisuonitaudeista aina astmaan asti.


Ilmeisesti suolistossa on 70% vastustuskyvystämme. Ainakin Valio sanoo näin. Tosin jos aletaan vertaamaan, niin jo 20g maa-artisokkaa  sisältää yhtä paljon prebioottisia hiilihydraatteja kuin kaksi prebioottijuoma-annosta (erästä juomaa).

Ja kuivauksessa tuo 20g maa-artisokkaa muuttuu kahdeksi grammaksi kuivattua maa-artisokkaa. Kumpikohan tulee edullisemmaksi: syödä teelusikallinen kuivattua maa-artisokkaa vai ostaa kaksi prebioottijuomaa päivässä?


Onhan maa-artisokalla huonokin puoli.

Vaikka tässä kauppaa hieronkin, niin kerron sen sulle suoraan: inuliini voi muodostaa kaasua suolistossa. Se voi tuntua kuplintana alavatsassa. Eli voi ihan rehellisesti pierettää. Osa huomaa oireet, osa ei - aivan kuten hernekeittoa syödessä.

Huom! Jos syöt FODMAP-ruokavalion mukaan, vältä myös maa-artisokkaa!

Yhteenvetona kuivatusta maa-artisokasta todettakoon: 
  • toimii naposteluun ja ripotteena esim. sosekeiton päällä
  • maistuu yhtä hyvältä kuin tuore maa-artisokka
  • on vähäenerginen
  • säilyy pitkään (pari vuotta)
  • helppo annostella sopivasti
  • maa-artisokan inuliini ruokkii suoliston hyviä bakteereja

Ota ihmeessä yhteyttä, jos epäilyttää. 
Jutellaan sitten lisää.

Terveisin,

Mikko Kutinlahti
050 303 3506 (myös whatsapp)
m.kutinlahti@gmail.com